als ze geen info had gepost op Facebook was ze nooit gevonden
Een portret van Daniela Klette uit 1988, vijf jaar later vrijgegeven door de Duitse politie.Beeld AP
De buurt kende de meest gezochte vrouwelijke terrorist van Duitsland slechts als het baasje van een grote witte hond. Tot haar arrestatie vorige week maandag. Wie is Daniela Klette, de 65-jarige terroriste van de RAF die dertig jaar uit handen van de politie wist te blijven?Marije Vlaskamp2 maart 2024, 19:51
Persoonlijke details over het leven van Daniela Marie Luise Klette uit de tijd voor ze in de Berlijnse wijk Kreuzberg ging wonen, zijn er niet. Klette heeft zo lang ondergronds geleefd dat niet eens bekend is wie haar ouders zijn, waar ze naar school ging en op welk moment ze voor het eerst hoorde over de links-extremistische Rote Armee Fraktion (RAF). Laat staan dat er openbare informatie is over wat haar precies aantrok in de marxistisch-leninistisch geïnspireerde organisatie die in de tweede helft van de vorige eeuw met veel geweld probeerde het kapitalisme omver te werpen.
Klette moet 18 jaar oud zijn geweest tijdens de dramatische Duitse herfst in 1977, toen de RAF met gijzelingsacties de West-Duitse regering onder druk zette om eerder gearresteerde kameraden vrij te laten. De overheid gaf geen haarbreed toe.
Over de auteur
Marije Vlaskamp is buitenlandredacteur voor de Volkskrant. Daarvoor was de achttien jaar correspondent in Beijing.
De harde kern van de eerste RAF-generatie stierf daarna onder nooit opgehelderde omstandigheden in de zwaar beveiligde gevangenis Stammheim. Zelfmoord, was de officiële verklaring, maar de toedracht bleef zo geheimzinnig dat deze gebeurtenis diepe indruk maakte op progressieve Duitsers. Misschien ook op de jonge Klette.
De RAF ontstond in de jaren zeventig uit de Duitse studentenbeweging die zich verzette tegen het Amerikaanse optreden in Vietnam. Ook ageerde de RAF tegen de na-oorlogse invloed van nazi-kopstukken en de consumptiemaatschappij. Dat deden deze West-Duitse communisten, die in Palestijnse opleidingskampen de reputatie van verwende westerse doetjes hadden, met een 'stadsguerrilla' die brandbommen in warenhuizen deed ontploffen, banken overviel en wild in het rond schoot tijdens achtervolgingen door de politie. Drie decennia was de RAF de schrik van kleinburgerlijk Duitsland.
Vliegtuigkaping en ontvoeringen
Na de arrestatie van de eerste RAF-generatie in 1972 ging de tweede generatie over tot een vliegtuigkaping en ontvoeringen, bijvoorbeeld van Martin Schleyer, het hoofd van de Duitse werkgeversorganisatie. Hij overleefde zijn gijzeling door de RAF in 1977 niet.
De naar schatting 25 actieve leden van de derde generatie, waartoe Klette behoorde, pleegden in de jaren tachtig en negentig aanslagen op onder meer de Amerikaanse ambassade in Bonn. Deze laatste loot aan de RAF-stam is altijd een mysterie gebleven, omdat ze op grond van de ervaringen van de eerste twee generaties met de opsporingsdiensten altijd ondergronds bleven.
Werden hun voorgangers door de onderhandelingen over hun gijzelaars zichtbaar, waardoor de politie hen kon oppakken, en waren Andreas Baader, Ulrike Meinhof en andere RAF-leden van het eerste uur bekende figuren in Europese linkse kringen, de derde generatie beperkte zich tot aanslagen en werd daarmee een stuk ongrijpbaarder.
Vandaar dat er op een setje oude vingerafdrukken na niets bekend is over Klette, die wordt beschuldigd van betrokkenheid bij drie terroristische aanslagen en zeker tien gewapende overvallen. Daarmee kwamen voortvluchtige RAF-leden aan geld, in totaal zo'n 2 miljoen euro, om zich in leven te houden nadat ze de politieke strijd vaarwel hadden gezegd.
33 doden en 200 gewonden
Dat gebeurde ruim na de val van de Muur in 1989. Na een laatste politieke moord en een aanslag hield de RAF het in 1998 voor gezien, volgens een verklaring van de groepering wegens gebrek aan succes. De RAF heeft 33 doden en meer dan 200 gewonden op zijn geweten.
Klette en twee mannelijke kompanen, die zich volgens de Duitse politie mogelijk nog in Berlijn ophouden, wisten uit de handen van de autoriteiten te blijven, geholpen door het stilzwijgen van RAF-leden die wel gearresteerd werden.
Zonder dat iemand het wist, trad Daniela Klette rond 2007 met een vals Italiaans paspoort, mogelijk geregeld door bevriende Italiaanse geestverwanten, uit de schaduwen van haar voortvluchtige bestaan. Als Claudia Ivone vestigde ze zich op de vijfde verdieping van een afgeleefd appartementengebouw in Kreuzberg, een tegenwoordig hippe wijk die in het voormalige grensgebied tussen het voormalige Oost- en West-Berlijn.
Daar leidde ze een teruggetrokken bestaan, zonder naamplaatje bij de bel. Niemand in de buurt vond dat verdacht, want ze groette altijd beleefd en deelde met Kerstmis een enkele keer zelfgebakken koekjes uit. Volgens buurtgenoten die met de Duitse media spraken, had ze een tijdje een vriend met lang haar in een paardenstaart, hield ze van pilates en was haar hond Malaika lief voor mensen, al kon hij bijterig op soortgenoten reageren.
Selfies en filmpjes
Als Ivone ging ze op vakantie naar Brazilië, het land van haar hobby's, de samba en de vechtdans capoeira. Selfies, filmpjes en foto's van die reizen die ze op Facebook plaatste, en waarop ze vrolijk stond te swingen tijdens een carnavalsoptocht, werden haar fataal. Klette stond op alle Europese opsporingslijsten en vorig jaar wisten een Duitse podcastmaker en een journalist van onderzoekscollectief Bellingcat haar binnen een halfuur te identificeren met software die kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning gebruikt.
Dat pikante detail zet de Duitse opsporingsdiensten, die dit soort mogelijkheden door strenge privacy-wetgeving niet mogen gebruiken, lichtelijk voor schut. De politie zegt Klette op het spoor te zijn gekomen door een gouden tip eind vorig jaar. Of er een verband is met het speurwerk van de podcastmaker en Bellingcat, is niet duidelijk.
'Eens moet het voorbij zijn', zou ze volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel hebben gezegd toen de politie voor haar deur stond. Daarna ging ze rustig mee.
3X DANIELA KLETTE
Daniela Klette gaf kinderen in de buurt wiskunde-bijles en hielp Turkse buurtgenoten met het schrijven van brieven.
Klette woonde in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Volgens de Berlijnse Politiebond bewijst de arrestatie dat de stad 'een bolwerk van extreem-linkse netwerken' is.
In Klettes woning werd bij huiszoeking een klein wapenarsenaal gevonden van munitie, explosieven en drie automatische wapens, waaronder de oude favoriet van drie RAF-generaties, de Russische Kalashnikov.
Bron : VK
No comments:
Post a Comment