Parlementaire vleeskeuring van kandidaat-bewindslieden doet Mona Keijzer het meeste pijn
De eerste hoorzittingen met de beoogde bemanning van het kabinet-Schoof draaiden donderdag uit op beleefde kennismakingsgesprekken, behalve de confrontatie met Mona Keijzer. De aanstaand BBB-minister van Volkshuisvesting heeft heel wat uit te leggen, vindt de Tweede Kamer.
Yvonne Hofs 20 juni 2024, 21:44
Mona Keijzer schudt fractievoorzitter Laurens Dassen van Volt de hand, donderdag bij de hoorzitting in de Tweede Kamer.Beeld David van Dam / de Volkskrant
De ochtendsessie met de drie aspirant-bewindspersonen van Binnenlandse Zaken (één minister, twee staatssecretarissen) verloopt in een gemoedelijke koffietafelsfeer, maar dat comfort wordt Keijzer niet gegund. Als de beoogde opvolger van Hugo de Jonge de Thorbeckezaal binnenwandelt, krijgt ze het meteen voor haar kiezen. 'Laat ik de hete aardappel maar gelijk beetpakken', begint Joost Eerdmans (JA21).
Blijf op de hoogte
Krijg een melding bij nieuws over Politiek.
De Volkskrant en het AD onthulden deze week dat Keijzer tot aan de Hoge Raad heeft geprocedeerd om de bouw van een hospice voor dementerende ouderen tegen te houden, omdat die nieuwbouw het vrije uitzicht vanuit haar eigen woning in Edam zou verpesten. Eerdmans wil weten 'hoe geloofwaardig het dan is' dat ze als minister van Volkshuisvesting de bezwaar- en beroepsmogelijkheden van omwonenden moet inperken. Die afspraak staat namelijk in het hoofdlijnenakkoord dat Keijzer moet uitvoeren. Haar voorganger De Jonge had ook al geconcludeerd dat veel woningbouwplannen stagneren door langdurige bezwaarprocedures van omwonenden.
Over de auteur
Yvonne Hofs is politiek verslaggever van de Volkskrant en schrijft over financiën, economische zaken en landbouw, natuur en visserij.
Volg alles over de kabinetsformatie hier.
Keijzer sputtert dat haar not in my backyard-procedure een 'privékwestie' is waarvan ze betreurt dat die in de media is gekomen, 'want dit gaat niet alleen over mij, maar ook over mijn gezinsleden en mijn 80-jarige buurvrouw'. De andere eisers in de rechtszaak hebben die negatieve publiciteit en aantasting van hun privacy niet verdiend, impliceert ze. 'Bovendien ging het ons niet om het hospice zelf, maar om de situering van het gebouw op het perceel. Daar wil ik het graag bij laten.'
Ongeloofwaardig
De aanwezige fractiewoordvoerders gaan nog even door. Ze blijven het ongeloofwaardig vinden dat Keijzer andere burgers rechten wil ontnemen waar ze zelf maximaal gebruik van maakte. Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) merkt op dat Keijzer in haar juridische strijd tegen het hospice betoogde dat de bouw een 'te hoge stikstofuitstoot' zou veroorzaken en een bedreiging zou vormen voor de lokale populatie huismussen. 'Ik kan er dus vanuit gaan dat u zich als minister aan de stikstofregels houdt en de bescherming van bedreigde diersoorten respecteert?', vraagt ze vilein. Keijzers partij BBB wil immers juist minder natuurbescherming en lagere stikstofnormen. 'Zolang de wet niet veranderd is, zal ik me er als minister aan houden', antwoordt Keijzer afgemeten.
De Kamerleden pakken haar ook hard aan vanwege een uitspraak die ze vorige maand deed in het tv-programma Sophie & Jeroen. Keijzer zei dat 'jodenhaat een onderdeel is van de islamitische cultuur'. Teunissen en Ismail el Abassi (Denk) vinden dat ze hiervoor haar excuses moet aanbieden aan Nederlandse moslims, maar Keijzer ziet daar geen reden toe. Volgens haar is de omstreden uitspraak uit de context gerukt en was ze in het praatprogramma juist 'zéér genuanceerd'. Tegelijkertijd zegt ze: 'We moeten ervoor oppassen dat we reële problemen niet meer mogen benoemen, alleen omdat sommige mensen dat vervelend vinden.'
Keijzers ondervragers blijven sceptisch kijken, maar dat staat haar benoeming tot minister niet in de weg. De Tweede Kamer kan haar aanstelling, en die van de andere bewindslieden, niet tegenhouden. In het Nederlandse parlementaire stelsel worden bewindspersonen per koninklijk besluit benoemd; de Kamer kan hen pas na hun aantreden wegsturen door middel van een motie van wantrouwen.
Om die reden boycotten vier partijen de hoorzittingen. CDA, SP, SGP en ChristenUnie laten verstek gaan, omdat de ondervragingen in principe geen enkele consequentie hebben. Deze fracties (en de VVD) stemden eind vorig jaar tegen het voorstel van D66'er Joost Sneller om deze parlementaire innovatie in Nederland te introduceren. SP-leider Jimmy Dijk beschouwt de drieëneenhalve dag durende vragenrondes als een 'poppenkast' en CDA-leider Henri Bontenbal sprak smalend van 'spektakelpolitiek'.
De eerste dag logenstraft die cynische voorspellingen, hoewel de hoorzittingen – op de sessie met Keijzer na – weinig vuurwerk opleveren. Het zijn beleefde kennismakingsgesprekken. Eerdmans beoordeelt de openingssessie met de beoogde minister (Judith Uitermark) en staatssecretarissen op Binnenlandse Zaken als 'een beetje tam'. 'Maar het moet ook geen afrekening worden, want ze zijn nog niet eens begonnen.' Geestelijk vader Sneller is verguld met de opkomst: sommige fracties vaardigen twee ondervragers af, waardoor de vier ontbrekende fracties niet worden gemist.
Muskusrattenbestrijder
De hoorzittingen leveren geen geknetter op, maar wel een aantal interessante wetenswaardigheden. NSC-kandidaat Uitermark heeft geen gewetensnood over regeren met de PVV, maar zal de rechtsstaat in de ministerraad indien nodig wel 'spijkerhard' verdedigen. Hoewel dat volgens haar niet nodig zal zijn, want ze vertrouwt op de 'basislijn' die is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord. Beoogd staatssecretaris Eddie van Marum heeft een glansrijke carrière als muskusrattenbestrijder zien stranden op een stel kapotte knieën. Met staatssecretaris van Digitale Zaken haalt het kabinet-Schoof een soort Neil Armstrong (de eerste mens op de maan) in huis, want Zsolt Szabó heeft als 'een van de eerste mensen ter wereld' een autonome drone bestuurd (een bemande drone die bestuurd wordt met een iPad).
De van minister van Onderwijs naar staatssecretaris afgezakte Mariëlle Paul, de enige bewindspersoon uit Rutte IV die ook zitting neemt in het kabinet-Schoof, 'fronste wel even de wenkbrauwen' toen ze van haar demotie in kennis werd gesteld. Maar dat was niet vanwege haar statusverlies, zegt ze er haastig achteraan. De nieuwe coalitie heeft haar verzekerd dat aan haar portefeuille (basis- en voortgezet onderwijs) nog net zoveel belang wordt gehecht als in het vorige kabinet.
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins vindt studentenwelzijn 'heel belangrijk' en het behoud van streektalen 'heel erg belangrijk'. En hij heeft niet zes jaar over zijn natuurkunde-studie gedaan, zoals Volt-leider Laurens Dassen suggereert, maar slechts vier jaar. Zijn promotie-onderzoek rondde hij in ruim drie jaar af, in plaats van de vier jaar die daarvoor staat. 'En toen ik in 5 en 6 vwo zat, heb ik het conservatorium er in de avonduren bij gedaan.' Hem kan dus niet, zoals Dassen probeert, hypocrisie worden verweten als hij volgens coalitieafspraak een langstudeerboete invoert.
Bron: Volkskrant
No comments:
Post a Comment